Robinson Szigetek - egy kirándulás képei

A napokban kaptunk képes beszámolót az iskola egyik elballagott osztályának kirándulásáról. Igaz, hogy már a tenévet is régen bezárták, a nyolcadikosok más intézmények felé orientálódnak. Mindezzel együtt úgy gondoljuk az iskolai életből legalább az ilyen kalandokra szívesen emlékeznek, de így a nyár közepén van más aktualitása is, hogy a tábori napok mellett a helyet is bemutatjuk az Olvasónak.

Ahogy az szokott lenni, olcsó és mégis remek, sok programot adó, de mégis szabad kirándulási helyet kerestek az iskola és az osztály kirándulásszervezői. Megnéztek ők a környéken is néhány lehetséges célpontot, mégis Nógrád megyében akartak valami romantikusat, játékosat. Megtalálták. Egy kifejezetten természetközeli, gyönyörű területen működik a Robinson Szigetek elnevezésű kirándulóhely. (Dehogy Seholsziget! Az nagyon is felejtős! Robinson szigetek! Nem messze, Szécsény mellett.) Barátságos, olcsó, rugalmas és élménygazdag. (És a csoportos jegy sem kerül többe, mint az egyéni, mert a szűkebb környék egyes szolgáltatóinak pénzéhességében még erre is van példa.)

A kétnapos kirándulás május 15-én indult. Tulajdonképpen a csoport nagyobb része, a kalandvágyó fiúk a menetrend szerinti autóbusszal, (diákjeggyel) utaztak Szécsénybe. Annak is megvan a maga romantikája. Holman Ferenc iskola igazgató, és segítő szülőként Vincze Sándor saját autójával ment, így a leányokat is magukkal vitték. A program Szécsényben a kastély és a múzeum meglátogatásával kezdődött, majd finom ebéd egy hangulatos étteremben. A délután már a nomád romantika jegyében zajlott.

A táborhely zajtól, forgalomtól távol, Szécsénytől mindössze 4 kilométerre helyezkedik el. Túl minden óperencián, ha meseszerűen fogalmaznék, ott ahová még út sem vezet. Nos a természetvédelmi terület részét képező láthatóan impozáns környékre aszfaltos út tényleg nem vezet. Van viszont igen jól járható földút.

Annak a kalandnak az izgalmáról bizonyára nem kell szólni, hogy a színvonalasan berendezett aranyos kis faházakban töltik az éjszakát a gyerekek. De ezen kívül is számtalan lehetőséget kínált a terület, annyi programötlet adódott, hogy a két (vagy inkább hosszú másfél) nap alatt meg sem lehet valósítani mind. A sziget gazdája fogadta szeretettel az érkezőket. A gondozott tó része a területnek, ezer rejtélyt nyújt. A horgászoknak termeszesetesen sok és különféle halat, de az iskolai csoportot jobban vonzotta a a csónakázási, kenuzási lehetőség, a vizibicikli. Tétje is volt az izgalmas programnak, mert különféle versenyek szövődtek a tóparti elfoglaltságra.

Este hagyma pucolás, szalonna nyársalás, és tábortűzi sütögetés egészen addig amíg az est sötétjében már csak a tűz parázsló fénye rajzolta újra a jókedvű gyereksereg vonásait.

Aztán másnap is saját készítésű reggeli, és újabb programok vártak az ébredezni - érthető okból - nehezen akarókra. Majd a programok végén amolyan táborzárás, eredményhirdetéssel fűszerezve, utána az érkezéssel azonos módon hazaindulás. Az alábbi képek az élménygazdag tábori napokat jelentő kirándulást idézik.

Van aktulitás - avagy ajánlás - is!

Amiért - valljuk be friss hírnek kicsit megkésve - beszámoltunk az iskolások utazásáról, az a híradáson kívül azért is van, mert az érdeklődő közönség szíves figyelmébe szeretnénk ajánlani ezt a helyet. Jó szívvel, hiszen elfoglaltságot jelenthet egy hétvégi kirándulás során útba ejteni, a család aprajának, nagyjának.

Az itt alul megnyitható linken érdemes betekinteni a Robinsonszigetek honlapjára. Láthatóan olcsó árak, kelleme környezet. A gyermekeknek élményt adó fa játszótér, homokozóval, szabadsággal, tiszta levegővel, a környéken fészkelő madarak felismerésének örömével. Egy fából épült kilátó még tágabbá nyitja a horizontot. Van mit látni, hiszen ez a rész az Ipoly völgyének, és néha árterületének egy jellegzetes szakasza. Egyfajta nógrádi berek.

És mi van a nagyobbaknak, a felnőtteknek? Csónakázás, és tavi programok számukra is! Horgászoknak halak, mert itt lehet horgászni. Horgászengedély sem kell, csak napijegy. Aztán aki nem csak a botot fogta, a kihúzott halakat megvásárolhatja, amelyet akár ott helyben meg is süthet-főzhet, vagy hazaviheti.

A tábor területén szívesen látnak piknikező csoportokat, és ehhez szépen kialakított tűzrakóhelyeken a tűzifát is ingyen biztosítják. Egy kellemes hétvégi napon, összekötve egy ipolytarnóci, hollókői, szécsényi programmal, akár a kiváló körülményeket biztosító faházak komfortjával remek turisztikai esemény valósítható meg.

Hétvégét írtam, miért is? Mert ez a sziget nem csak hétvégén, hanem egész héten várja a látogatókat! A 60 fő elhelyezésére alkalmas nem nomád de mégis olcsó szálláshelyek pedig táboroztatók figyelmét is kiérdemelhetik. És akinek - vagy többnapos táborba - ez sem elég a kézműves foglalkozások egész sora szervezhető, az íjászat kipróbálható, és kisebb helyigényű "hobbisportok" is szabadon játszhatók (van kialakított sportpálya.)

Talán érdemes tudni erről a helyről, tájékozódni a honlapjáról, és alkalomadtán útba ejteni.

Matula Bácsi

Péntek szombaton is jól érezné magát a Robinson-szigeteken

Ezen a szigeten nem járnak kannibálok, így Daniel Defoe: Robinson Crusoe című regényének hősei bizonyára itt a hét minden napján jól éreznék magukat.

A Nógrád megyei Szécsény mellett, az Ipoly folyó szomszédságában található az a „vadregényes” terület, melyre  helyi lokálpatrióták megálmodták a Robinson-szigeteket. Modern kori környezet ez Defoe történetének helyszínétől, éppen ezért remek kikapcsolódási, pihenési lehetőség a természet kedvelőinek – távol a virtuális mindennapok, a számítógépek világától…

Honnan érkezett az ötlet, hogy ebben a csodás környezetben létrehozza a Robinson-szigetek névre keresztelt komplexumot, ezt a vendégcsalogató pihenőparkot? – kérdeztük a helyi „MATULA Bácsit”  -Béla bacsit- a Tógazdát.

A kilencvenes évek elején helyi vízügyi szakemberek adták az ötletet, a szécsényi sóderbánya tavat az Ipollyal összekötő csatorna gátjaival védett területen létre lehet hozni mintegy 160 hektáros vizes élőhelyet, amelyből a hasznosítható terület 65 hektár. A lehetőségeket, a térség turisztikai kínálatát felmérve a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy – a földterület tulajdonjogi rendezése után – tíz hektáron kialakítunk egy szabadidőparkot, gyermekeknek és felnőtteknek is elfoglaltságokat kínálva.

Nagy munka volt a terület egységesítése, a holtágak és az árkok mélyítése, a horgásztavak kialakítása, nem beszélve arról, hogy az infrastruktúra kialakítása, s magának a „szigetcsoportnak a berendezése” sem ment egyik napról a másikra. Ma azonban örömmel mondhatom, hogy a Robinson-szigetek széles igényt kielégítően várja a vendégeket. Ahogy fogalmazni szoktam: itt Péntek szombaton és a hét többi napján is jól érezné magát

…és éppen mivel foglalkozhatna a Robinson-szigeteken?

Alapvetően horgászattal és a szabadidő eltöltésének megannyi lehetősége közül választhatna. Komolyra fordítva a szót: horgászoknak és az aktív pihenésre vágyóknak ideális terepet kínálunk. Táborunkban 35 darab fűthető faház és két közösségi ház, sátorverésre kijelölt terület szolgálja a természetes életmódot kedvelőket tűzrakó- és bográcsoló-helyekkel.

A kisgyermekeket részére fa játszóterek és óriáshomokozó, a tiniket strand- röplabdapálya is várja, a tíz méter magas kilátóból pediog gyönyörűen átleshetnek Szlovákiába is. A holtágak és árkok mélyítésével létrehozott két darab, összesem 3,5 hektár vízfelületű horgásztó kiválóan alkalmas kenuzásra, csónakozásra és vízbiciklizésre, s természetesen a kijelölt helyeken fürödni is lehet.

Mennyire kedvelt a pecások körében a Robinson-szigetek?

Horgászvizünk kiváló csukaállományának és vadregényes tájának köszönhetően kivívta az ország egyik legjobb pergetőhelye címet. Halállománya a csuka mellett pontyból, amurból valamint keszegfélékből tevődik össze. Így tehát mind a békés, mind pedig a ragadozó halas horgászat szerelmesei számára ideális helyszín ez nálunk.

Az aktív pihenést választóknak mit ajánlana a „Tógazda”?

Maga a környezet adja magát osztálykirándulások és táborok lebonyolításához, melyek során a látogatók maguk állíthatják össze programjukat. Mi abban segítünk, hogy igény szerint például kézműves foglalkozásokon vegyenek részt, vagy éppen lehetőség van lovaglásra, íjászkodásra, az esti órákban pedig akár egy „csillagfényes” diszkóra, vagy karaoke-showra. A világörökséghez tartozó Hollókő és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület alig húsz kilométerre fekszik a Robinson-szigetektől, ezeket is érdemes meglátogatni

Hogyan oldják meg a táborozók étkeztetését?

A csomagolt szendvicsek helyett itt bárki elkészítheti kedvenc ételét – grill sütők, bográcsozók és gáztűzhely is rendelkezésre áll –, de a változatos igények szerint a reggelit:péksüteményt, tejet, kakaót helyi termelők Szécsényből frissen kiszállítják, illetve el is készítjük a vendégeknek, a helyi jellegű ebédet és a vacsorát igény szerint pedig a város éttermeitől is hozathatnak a táborozók.

Weboldalukon ajánlják VIP-szigetüket. Mit értsünk ezalatt?

A Robinson-szigeteken több féle kisebb-nagyobb  1500-2500 négyzetméteres privát, úgynevezett VIP- félsziget alakítottunk ki, amely saját csónak lejáróval, grillezővel, hintaággyal, 50 négyzetméteres fedett terasszal, party sátrakkal, és személykocsi beállójával a céges, baráti, családi rendezvények háborítatlan lebonyolítását szolgálja.

Így elmondhatom, hogy nálunk az erre igényt tartók saját szigetet is birtokolhatnak magunknak. Érdemes ezt is kipróbálni, ezért is használom ki az alkalmat, és bátorítom az érdeklődőket: látogassanak el az év bármely szakaszában a Robinson-szigetekre.

Robinson szigetek – ide még Péntek is pihenni jár!

Péntek szombaton is jól érezné magát a Robinson-szigeteken

Végre itt a nyár, az iskola kapui bezártak, a diákok pedig a kirándulások, közös családi programok helyett a számítógép előtt ülve tengődnek. Különféle közösségi oldalakon, szinte már teljes mértékben virtuálisan élik mindennapjukat. Ez egy darabig biztosan szórakoztató, azonban megtervezett programok nélkül könnyedén monotonná válhat az olyannyira várt vakáció...

Szécsény. A jó idő bekönszöntével mindannyiunkban felmerül a kérdés hol pihenjünk, hol töltsük el az egész évben várt pihenő napjainkat, ahol mindenki jól érzi magát kicsik és nagyok egyaránt. Szemünket becsukva egy szigetet látunk magunk előtt ahová kimozdulhatunk a négy fal nyomasztó magányából, nyugalom vár ránk, de mégsem unatkozunk hiszen, –izgalmas kalandok, – kikapcsolódási lehetőségek várnak ránk, csodálatos környezetben.

A legtöbb ember ilyenkor egy méregdrága külföldi úttal köti össze a fent említett gondolatsort és mivel nem mindenki engedheti ezt meg magának, amilyen gyorsan jöttek olyan hirtelen szerte is foszlanak ezek az álmok. Az álom azonban most könnyedén valósággá válhat, hiszen nem kell elhagynunk az országot,sőt még kisebb pátriánkat Nógrád megyét sem. A mesébe illő szépségű Robinson szigetek ugyanis kiváló alternatíva lehet számunkra, amennyiben a természet lágy ölén szeretnénk eltölteni néhány napot családunkkal, párunkkal illetve barátainkkal. Itt garantáltan minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási formát.

Az Ipoly völgyében egészen pontosan Szécsényben található Robinson szigetek két 3.5 hektáros tóval valamint az ezeket körülvevő holtágakkal rendelkezik, amelyek összterülete a 10 hektárt is meghaladja. A horgászvíz kiváló csukaállományának,és vadregényes tájának köszönhetően kivívta az ország egyik legjobb pergetőhelye címet. Halállománya a csukán túl pontyból, amúrból valamint keszegfélékből tevődik össze. Így tehát mind a békés mind pedig a ragadozó halas horgászat szerelmesei számára ideális célpont lehet. A pecázáson kívül természetesen egyéb programok is várják az ide látogatókat, az erre a célra kialakított táborban. Lehetőség van különféle vízi sportok kipróbálására: így –kenuzhatnak,–csónakázhatnak, valamint –vízibiciklizhetnek is a vendégek.

A programkínálatban –kézműves-foglalkozások,–lovaglás,–íjászat,–strandröplabda (az erre kialakított pályán), valamint –csapatépítő tréningek is szerepelnek. Az esti szórakozást pedig karaoke, és csillagfényes–diszkó szolgálja. Az apróságok szórakozásáról sem feledkeztek meg a szervezők hiszen a fent említett programok mellett különféle fajátszó létesítmények és óriáshomokozó is rendelkezésükre áll. A csatornával körbevett, bekerített táborban 35 hangulatos, két–, illetve háromszemélyes, fűthető faház,–valamint érdekességképpen egy tíz méter magas kilátó is, várja a kikapcsolódni vágyókat. A teraszos épületekben pedig hideg-melegvizes, női-férfi zuhanyzók, és mosdók, is találhatóak.

Valamint a faházak mellett két darab közösségi ház, és sátras kemping is várja a természetes életmód kedvelőit. A csomagolt szendvicsek helyett itt bárki elkészítheti kedvenc ételét (gáztűzhely rendelkezésre áll), de kívánság szerint a reggelit:péksüteményt, tejet, kakaót a városból frissen kiszállítják, illetve el is készítik a vendégeknek. Az ebédet pedig a város éttermeitől is igényelhetik a táborozók.

Itt azonban még nincs vége hiszen: tűzrakó-helyek, bográcsok, grillsütők, nyársalók valamint egyéb eszközök is várják az ide látogatókat. Modern világban élünk, sokan munkájukból kifolyólag még ezeken a napokon is magukkal viszik mobiltelefonjukat, laptopjuk. Róluk sem feledkeztek meg hiszen az áramfejlesztés aggregátorral történik, így az elektromos eszközök töltése napközben megoldható. A Robinson szigeteken egy 1500 négyzetméteres privát (VIP) félsziget

2015. 08. 21 - 23. két éjszakás kaland a Robinson szigeteken, Szécsény mellett

ELOLVASOM!